Fakta om patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) – främre knäskada

Allt fler unga skadas i idrotten. Knäskador är uppkommer även hos yngre, varav patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) är en av de vanligaste. Skadan orsakas av överbelastning och är vanligt bland aktiva män och kvinnor mellan 15-30 år, dock främst bland kvinnor i tonåren. Även om skadan vanligen är en idrottsskada kan den också uppstå i arbetet. Den kan uppstå efter ett direkt slag mot knäskålen. Med vila och stärkande träning är det dock relativt lätt att återhämta sig, men i vissa fall krävs rehabilitering hos sjukvården.

Vanliga orsaker till skadan

PFSS innebär en överbelastning på ett eller båda knäna. Den vanligaste orsaken är att man tränat för hårt och länge utan att kroppen fått chans att vila. Det är även en vanlig skada hos ovana tränare som ökar belastningen för mycket och för fort när de börjar träna. PFSS kan även orsakas av ett direkt slag mot knäskålen. Riskfaktorer för att drabbas kan vara dåliga skor, hypermobilitet i knät eller muskelproblem.

Symptom vid PFSS

Det främsta symptomet är en diffus, molande smärta i knät. eller en mer fokuserad smärta innanför knäskålen. Ibland kan smärtan även vara mer intensiv. Den känns framför allt av vid nedåtgående trappor, huksittande och längre stillasittande. Det är vanligt att knät även känns stelt och som att det kommer vika sig. Vid överbelastning uppstår smärtan under eller direkt efter aktiviteten, men kan i vissa fall dröja ända till nästföljande dag.

Behandling av PFSS

Det kan vara bra att främst testa att byta träning eller vila helt ett par veckor för att låta knät återhämta sig. Simning och cykling är exempel på mer skonsamma träningsmetoder som inte belastar knät på samma sätt som exempelvis löpning. Det finns även bra övningar som bygger upp musklerna runt knät. Om det inte blir bättre bör du kontakta en läkare eller fysioterapeut för noggrannare undersökning och hjälp med övningar.