Fakta om trochanterit / slemsäcksinflammation

Knep för att slippa slemsäcksinflammation i höften, även kallat höftinflammation eller den medicinska termen trochanterit, är framför allt att undvika överbelastning och snedbelastning. Vid slemsäcksinflammation i höften har det stora muskelfästet och de ytliga slemsäckarna vid höftleden blivit inflammerade, vilket givetvis kan göra väldigt ont. För den som redan drabbats finns flera olika enklare behandlingsformer som kan ge god hjälp. I sällsynta fall kan dock operation krävas. Trochanterit kan drabba vem som helst men framför allt kvinnor i övre medelåldern.

Orsaker till trochanterit

Trochanterit kan ha flera orsaker, varav flera har med över- eller snedbelastning att göra. Snedbelastning är en vanlig orsak och kan till exempel bero på benlängdsskillnad eller funktionell benlängdsskillnad, vilket innebär höjdskillnad på vägen vid löpning. Snedbelastning kan även vara en följd av ryggproblem. En annan vanlig orsak är monotona rörelser. Övriga orsaker kan vara trauma, friktionsskada, pronationsfot, brett bäcken eller stram tractus iliotibialis, senvävnaden som sitter mellan höftbenskammen och knäts utsida.

Symptom vid trochanterit

Det främsta, och många gånger det enda, symptomet vid trochanterit är smärta i höften. Smärtan uppstår framför allt vid belastning eller tryck på höften, exempelvis vid sittande ställning och liggandes på sidan. Det är också vanligt med smärta när man går i trappor och när man sitter med benen i kors. Vanligen återkommer smärtan vid samma rörelser men ibland kan smärtorna uppstå vid olika rörelser, till synes utan något mönster.

Behandling vid trochanterit

Det första steget i behandlingen av trochanterit är avlastning för knät. Även akupunktur är en enkel behandling som kan ge mycket lindring. Det finns även övningar du kan göra själv för att töja tractus iliotibialis. Om skadan är orsakad av benlängdsskillnad eller träningsfel behöver detta korrigeras. Det är även en bra idé att besöka en fysioterapeut för hjälp med behandling. I vissa sällsynta fall kan det bli aktuellt med operation.