Hur behandlar man Schlatterknä?

Fakta och myter om Schlatterknä ska vi försöka att redogöra i denna artikel. Det är ett knäproblem som framför allt drabbar barn och ungdomar i åldern 8-16 år. Anledningen till att det är så unga som drabbas beror på att de inte växt färdigt. Schlatterknä uppstår vid överbelastning av knäet och är en inflammation. Det är lårmuskelns senfäste, där den övergår till knäskålsenan som binder samman med underbenet, som gör ont. I vuxen ålder har dessa senor fått en fastare benstruktur men i unga år är det tillväxtzoner med mjukare benvävnad.

Symtom på Schlatterknä

Det första tecknet är att det gör ont i knäet. Symtomen kommer oftast smygande gradvis och ofta under, eller efter, ett idrottspass. Det är vanligare att pojkar drabbas av schlatterknä eftersom de under denna tid växer snabbare än tjejer, men vem som helst kan drabbas. Det som de flesta dock har gemensamt är att de håller på med någon form av idrott. Det är området vid knäskålen som ömmar och en svullen knöl under knäet kan bli synlig.

Behövs det en behandling?

I de flesta av fallen så ”växer” schlatterknä bort. Däremot så är det ofta svårt att självdiagnosera skador vi knäet eftersom många har väldigt liknande symtom. Därför bör alltid en utbildad läkare undersöka skadan. I vissa extrema fall kan det faktiskt behövas en operation. När operationer genomförs har en förhårdnad i form av en benbit uppstått på senan och denna måste avlägsnas kirurgiskt. Det går även att får sjukgymnastik för att lindra smärtan i vissa fall.

Motverka ett ömt knä

Det är lätt att tappa lusten till en idrott om det gör ont när man utövar den. I vissa extrema fall måste idrottaren sluta med sin sport om den innebär många monotona rörelser som belastar knäet. Däremot så finns det knäskydd och andra hjälpmedel att använda sig av under idrottsaktiviteten. Det går även att tejpa knäet för att hålla senan sträckt under aktiviteten. Efter idrottspasset är över så lägg is kring knäet för att kyla ner det, samt stretcha noga för att motverka schlatterknä.