Vilka är fördelarna med daglig träning?

Allt vi gör är på ett eller annat sätt fysiskt ansträngande. Att kliva upp ur sängen om mornarna, att duscha eller göra andra vardagliga sysslor involverar att kroppen arbetar. Faktum är att våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet. För att underhålla våra kroppar behöver vi också använda dem. Det är antagligen något som är känt för de flesta, men ändå kan steget till att börja träna kännas långt. Då är det läge att tänka på att allt räknas, och att påminna sig om vilka fördelar man får ut av att röra på sig dagligen.

Daglig träning ger fördelen av glädje

I människans natur ligger det naturligt att leta efter glädje och lycka. En undersökning som gjordes vid Penn State University kunde visa att personer som hade någon form av träning i sitt liv upplevde sig själva som mer lyckliga än de som inte tränade på något sätt alls. Människor som tränar är både lyckligare i det långa loppet, men också under kortare perioder under dagen för att de aktiverat hela sin kropp.

Fler och fler forskare rekommenderar promenader till de som lider av depression. Det kan låta löjligt, men faktum är att när man tar en kort promenad i friska luften utlöses hormoner i kroppen som ökar välbefinnandet. Det behöver inte ens vara långa perioder av fysisk aktivitet, huvudsaken är att kroppen kommer i rörelse. Så lite som tio minuters fysisk aktivitet om dagen kommer sätta igång hjärnans signalsubstanser och öka ditt välmående både fysiskt och psykiskt.

Daglig träning minskar risken för sjukdomar

Förutom att fysisk aktivitet ger dig ett ökat välbefinnande så har det också en rad positiva medicinska effekter. Ju yngre man är desto mindre märks de av, men när man blir äldre blir det också tydligare hur viktigt det är att aktivera kroppen. Faktum är att cyklar du till jobbet lever du längre. Det beror på att man i och med träning stimulerar och underhåller kroppen. Muskulatur är färskvara, används den inte kommer den försvinna.

Om man tränar regelbundet minskar man drastiskt sannolikheten för att drabbas av någon form av hjärtsjukdom. Speciellt om man har hjärtsjukdomar i släkten bör man vara noggrann med att hålla sig fysiskt aktiv. Forskning har bevisat att personer som återhämtar sig från Stroke och tränar återhämtar sig snabbare än de som enbart använder medicin. Det säger en del om hur mycket träning kan göra för kroppen.

Daglig träning du inte tänkt på

Är man en person som tycker det är svårt att få till en ny rutin gäller det att börja med småsteg. Det finns många saker man kan göra i sin vardag som fungerar som träning men inte alls känns ansträngande eller tar speciellt mycket tid. Att börja genomföra de förändringarna är alltid steg ett för ett mer aktivt liv. När man väl kommit igång med att röra på sig är det också lättare att utöka sin träningsnivå.

En enkel sak man kan göra är att ta trapporna istället för hissen. Det tar några sekunder längre, men blir det en rutin kommer det ge effekter på kroppen. Ett annat tips är att promenera en stund på exempelvis lunchrasten. Tio minuter om dagen gör skillnad fast det känns som en kort tid. Utnyttja också tid mellan sysslor. Gör några utfall när du kokar ris, eller benlyft i reklampauserna på TV.

Daglig träning ger fördelen av bättre sömn

Allt fler och fler människor lider av sömnsvårigheter idag. En del lider av problemen under kortare perioder medan det för andra upplevs som kroniskt. Mängden sömntabletter som skrivs ut är idag större än någonsin tidigare. För vissa personer kanske medicinering är nödvändigt, men det finns också mer naturliga sätt att försöka få kontroll över sin sömn. Som ni säkert kan gissa är det att se till att man tränar ordentligt.

När man ser till att vara fysiskt aktiv under dagen hjälper man kroppen att få en ordentlig dygnsrytm. När man börjar träna kommer inte effekterna märkas på direkten, så man får ha lite tålamod och fortsätta vara aktiv. Fyra månader är en tid som läkare påstår krävs före kroppen hinner anpassa sig till det nya levnadssättet. När kroppen gjort det kommer man inte bara somna lättare, utan också sova mycket djupare.

Daglig träning ger styrka och flexibilitet

Förutom alla de fördelar vi räknat upp ovan finns det en som kanske är lite mer självklar när det kommer till daglig träning. Det är förstås att kroppen kommer bli starkare och mer smidig. För en ung människa kan det kännas onödigt att lägga tid på, men alla blir vi äldre och då kommer man tacka sig själv om man lagt ens lite tid på det under alla sina levnadsår.

Att träna dagligen minskar risken att drabbas av benskörhet på grund av att kroppen är fysiskt starkare. Kroppen kommer helt enkelt vara starkare både i motstånd mot sjukdomar och i ren styrka. Ju mer man använder sina muskler desto mer styrka får de. Att lyfta en tung kartong behöver inte kännas lika tungt om kroppen är van vid att träna.

Daglig träning är som service

Precis som vi skickar iväg bilar på service efter ett tag måste vi också ge våra kroppar samma omtänksamma behandling. När det kommer till vår fysiska hälsa kan vi ge den daglig service genom att se till att använda den. Som ni märker är fördelarna av att många. När man sätter igång är det viktigt att komma ihåg att resultaten inte kommer ögonblickligen, det kan ta en tid före man ser resultat. Men när det kommer är det värt all tid man lagt på det.